Biologisch veeteeltbedrijf met een educatieve functie

INFORMATIEBOERDERIJ ZORGVRIJ

Pakket 1:     Jonge Dieren

Doelgroep                            : Groep 1, 2
Aantal leerlingen                : max. 60
Periode                                 : maart/april (maart en april 2023: VOLGEBOEKT)
Duur                                      : 1 ½ uur

Zorgvrij op z’n best! In het voorjaar zijn er op Zorgvrij veel jonge dieren. Aan de hand van een leuke speurtocht, in de vorm van 10 opdrachten door de hele boerderij, komen de kinderen veel te weten over de kalfjes, lammetjes, kuikens en jonge konijnen. De speurtocht is geschikt voor groepen tot ca. 60 leerlingen. In verband met de grote belangstelling vragen we u twee groepen bij elkaar te voegen. We raden u aan om al vroeg hiervoor een reservering te maken.

Pakket 2:     Boerderijfratsen

Doelgroep                            : Groep 1, 2
Aantal leerlingen                : 20 -100
Periode                                 : mei/juni/juli
Duur                                      : 1 – 3 uur (afhankelijk van de beschikbare tijd)

Wel eens met de kinderen een geit geborsteld, varkens gevoerd en kalfjes geaaid? Met de billen in de kamille gezeten en ontdekt hoe veel soorten vlinders er in de geurtuin zijn? En wie springt er net zo ver als een koe, een varken of de boer? Ook de klompenrace en het spelen in de “Supermarkt van Zorgvrij” ontbreken niet. Tijdens de opdrachten komen de kinderen in de stallen, bij de dieren, in de speeltuin, het spinnenbos en de geurtuin. Bij slecht weer zijn ook er genoeg spelletjes en opdrachten binnen. De leerkracht en begeleiders bepalen zelf hoeveel opdrachten er gedaan worden en wanneer er even pauze wordt gehouden. De kinderen krijgen een koetjesreep en iets te drinken; voor begeleiders staat er koffie en thee klaar.

Pakket 3:     Van graan tot pannenkoek

Doelgroep                            : Groep 3
Aantal leerlingen                : max. 30
Periode                                 : oktober, november, januari, februari
Duur                                      : ca. 1 ½ uur

Eieren rapen uit het kippenhok, een koe melken onder leiding van de boer en zelf boter maken. Met meel van de molen De Zandhaas dan zelf een pannenkoek bakken. Dat is nog eens smikkelen. Deze unieke les is in samenwerking met Stichting Erfgoededucatie Velsen ontwikkeld. Past het thema beter in het lesprogramma van groep 5? Dan kunnen we de les aanpassen. Zorgvrij is een echt melkveebedrijf; tarwe halen we daarom bij een andere boer vandaan. In de vorm van een kringgesprek leren de kinderen hoe tarwe groeit en wordt geoogst. Dat kan allemaal op Zorgvrij!

Pakket 4:     In de boomgaard

Doelgroep                            : Groep 5, 6
Aantal leerlingen                : max. 30
Periode                                 : 24 t/m 28 septemer
Duur                                      : 1 ½ uur

Een super leuke start van het schooljaar en dé gelegenheid om de kinderen te leren kennen en te observeren.  Dat biedt Zorgvrij u in de vorm van deze “appelles”, zoals hij in de wandelgangen genoemd wordt.

Voor de kinderen een hele ervaring om nu eens zelf een appel of een peer te kunnen plukken. In de boomgaard zien we de appels en peren al hangen, maar hoe ontstaan de vruchten eigenlijk? En o jee, de vruchten die op de grond liggen zijn al half opgegeten. Wie is de boosdoener? De boer? Nee, niet alleen mensen houden van appels en peren. Het zijn de dieren die hier op af komen. De kinderen mogen één mooie appel of peer plukken. Terug in de boerderij mogen ze sap en jam maken. Aan het eind van de les krijgt iedereen een glaasje, zelf gemaakte warme appelsap. De jam gaat mee naar huis. Hoe leuk is dat?

Pakket 5:     Van wol tot bol

Doelgroep                            : Groep 5, 6
Aantal leerlingen                : max. 30
Periode                                 : 13 t/m 17 mei
Duur                                      : 1 ½ uur

Speciaal voor de middenbouw organiseren we dit jaar weer een wolmarkt. Bij aankomst scheert de boer een schaap. Daarna staan vele vrijwilligers klaar om de leerlingen te laten zien waarom de wol moet worden gekaard. Met een gekaard stukje wol spinnen ze hun eigen draadje en verven het wollen draadje met uienschillen en meekrap. Daarna weven en vilten ze een onderzettertje of broche.

Pakket 6:     Van koe tot kaas:

Doelgroep                            : Groep 5 t/m 8
Aantal leerlingen                : max. 30
Periode                                 : het hele jaar door
Duur                                      : ca. 1 ½ uur

Informatie over voeding wordt steeds belangrijker in het onderwijs. Het maken van een kaasje sluit hier goed bij aan. Waar wordt kaas van gemaakt? Welke dieren geven allemaal melk? De rauwe melk voor de koeien van Zorgvrij wordt gebruikt voor het kaas maken. Wat is het verschil tussen rauwe, gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk? Tijdens het kaas maken wordt verteld over de functie en de herkomst van stremsel, het herkauwen, de vier magen en de 42 meter lange darm van de koe en over de geboorte van een kalfje.
Voor de pauze maken de kinderen zelf boter om hun plak ontbijtkoek mee te besmeren. De kaas kan, na een dag in het pekelbad, worden opgehaald.

De les wordt aangepast aan het niveau van de leerlingen.

Pakket 7:     Domme uilskuikens en wijze uilen

Doelgroep                            : Groep 7, 8
Aantal leerlingen                : max. 30
Periode                                 : oktober
Duur                                      : ca. 1 ½ uur

Na al weer een maand van inspanning op school is het nu tijd voor wat ontspanning. Zowel voor de docent als voor de leerlingen. En nog leerzaam ook! We gaan op zoek naar uilenballen, vertellen een enthousiast verhaal over uilskuikens en uilen en tijdens een speurtocht in het Uilenbos ontdekken de leerlingen zelf antwoord op de vragen:  Hoe ver kan een uil zijn nek draaien? Wat kan een uil horen? Hoe breed is de spanwijdte? En waar zal een uil zijn nest maken? Een veelzijdige speurtocht waar de leerlingen zelfstandig in kleine groepjes op onderzoek uitgaan. Het uitpluizen van een echte braakbal mag natuurlijk niet ontbreken!

Pakket 8:     Dat kan ik ook

Doelgroep                            : Groep 7, 8
Aantal leerlingen                : max. 30
Periode                                 : juni
Duur                                      : 2 ½ uur

De natuur als inspiratiebron. Zo is de uitvinding van klittenband gebaseerd op de structuur van de vruchten van de plant De Grote Klit of Klis. Tijdens de les ontdekken de leerlingen dat klittenband zelfs zo sterk is dat ze er zelf aan kunnen blijven hangen. En wat te denken van de vlieg. Hoe is het mogelijk dat zij op gladde ramen of tegen het plafond aan kunnen lopen? Waarom kunnen schapen in de winter gewoon in het weiland blijven staan? En kunnen we daar iets van leren?  De leerlingen bedenken zelf proefjes om dit te onderzoeken.

Pakket 9:     Allemaal beestjes

Doelgroep                            : Groep 5 t/m 7
Aantal leerlingen                : max. 30
Periode                                 : mei t/m juli
Duur                                      : 1 – 1 ½ uur

Een leuke actieve speurtocht door het spinnenbos. De spelletjes en opdrachten staan in het teken van spinnen en kleine diertjes. Ieder groepje krijgt een rugzak mee met materialen die nodig zijn om de opdrachten te kunnen doen. Insectenpotjes, zoekkaarten, een lang touw en natuurlijk ontbreekt een fles limonade niet. Maar waar zijn de bekers? De rugzakjes kunt u ophalen bij de receptie van Zorgvrij. Wilt u zelf voor begeleiding zorgen?

Overzicht pakket

Doelgroep
Doelgroep verschilt per pakket, zie overzicht

Pakket inclusief
• Vervoer
• Activiteit

Kosten (prijs per groep tot ca. 30 leerlingen)
Pakket 1: € 335
Pakket 2: € 370
Pakket 3: € 318
Pakket 4: € 318
Pakket 5: € 318
Pakket 6: € 318
Pakket 7: € 318
Pakket 8: € 318
Pakket 9: € 295

Genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

Wilt u meerdere groepen en/of meerdere activiteiten op een dag? Geef dit dan aan in uw aanvraag hieronder.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een excursiepakket? Vul het formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met u op.

© Copyright - Het Natuurlokaal